Onans testamente

Det här inlägget har jag gommlat hela sommaren, men det författades nu efter en timmes insomnia då jag vaknat av en synnerligen läskig scen från en zombieactionrysare som smugit sig in i mitt annars ganska beskedliga drömliv.

Jag vill nu varna känsliga läsare. Har du fortfarande glada och nostalgiska minnen från ditt ungdoms konferensande och lever på besluten du tog där, läs inte.

 

När går predikan från peptalk till masturbering?

 

 

Jag tycker det är spännande med talare speciellt på ungdomskonferenser.

Man kan sammanfatta mina tankar på olika sätt, här följer två. Först en snällare kort, sedan en längre.

 

Ibland är det bästa som kommer av gästpredikanter, relationerna som byggs mellan ledare efter mötena.

 

Man kan också säga att, ibland är personer grymma på att ”bygga” hemma, men det betyder inte att deras predikan kommer att sträcka sig längre än ”relevant frikyrklig ungdomspredikan 1a”.

 

1a har med potential, gåvor och vittnande att göra och är lite som studentsången. Nej inte den långa som man övar i aulan utan den korta som man inte behöver öva på i aulan. Den som skriks från lastbilsflak och slutar med svordommar. (byt ut ”vi har tagit studenten” med ”vi har tagit emot Jesus”)

 

1b är lite mer edge, och har ca 1/3 reproach och eller svavel. Det brukar vara en bra omväxling efter konferenser med mycket 1a. De är de ”utmanande” gästerna.

 

1b kan sammanfattas så här:

Du är fruktansvärt underbart skapad så gå nu för helvete ut och vittna med dig ditt lilla pervo, allt är möjligt, du kanske inte alltid är bäst men Jesus är bäst, räck upp handen amen.

 

(alla 1a och 1b börjar i 90% av fallen med: KYRKAN ÄR DEN ROLIGASTE PLATSEN PÅ JORDEN ELLER HUUUUUR?!)

 

Jag brukar svindla i tanken när jag tänker på frukten som måste växa i ungdomarnas liv efter en sommar med 1a och 1b.

 

Ungdomarna åker sedan hem till sina församlingar där ungdomsarbetet består av tre mobbade tonåringar som på fredagar äter resterna av söndagens kyrkkaffe dricker röd saft och skäms för att de inte ser eller känner sig lika coola som ungdomspastorerna från sommaren och för att inte en jävel på deras skola är intresserade av att uppleva att kyrkan är den roligaste platsen på jorden eller att Jesus är bäst och att allt är möjligt om man tror lite mer.

 

Meeeen, vi blåser nog bort skammen i dessa ungdomar med lite peppig lovsång och mer 1a och 1b till nyår.

Som om skammen förra konferensen skapade, är dessa ungdomars stora problem.

 

Onanins cirkel är sluten. Amen

 

(Blev du illa till mods av mitt exempel av ungdomsarbetet vill jag upplysa dig om att jag växte upp i ett sådant ungdomsarbete och Seinfeld har sagt att judar får driva med judar.)

 

 

Trackback
RSS 2.0