Frälst ja(g) härligt frälst

Vari ligger frälsningen?

Den lyfta handen, att man bett med i en ”frälsnings bön”, att man inte försummar de gemensamma samlingarna, att man är kyrkvärd, att man blev blöt under religiösa former, vittnandet med tillhörande bible bashing...


Ärligt vet jag inte hur man blir frälst, men jag vet att många karismatiska bibelskolor gärna vill att man fyller i datum för just det i ansökningspapperna. Shit vilken press egentligen. Tänk att det första man ska göra, innan man börjar bibelskola, är att titta på sitt liv och bedöma vilken dag Gud räddade en. Utan att ha fått del av undervisning i teologi ska man alltså avgöra när man slutade vara på väg mot helvetet och plötsligt var på väg mot himlen. Ett datum som jag tänker att bara Gud kan känna till eftersom det är han som tagit beslutet. Fast så vårdslöst kan man väl inte uttrycka det, det är ju inte ett beslut direkt, utan en dom, med komplicerade detaljer i grunden, som hjärtats plats i relation till sonen och den egna syndens förträffliga syndighet och total omvändelse från densamme.

 

Nej mitt svar som baptist måste väl bli: Jag föddes frälst, men vid lämplig ålder mellan 7 och 13 försvann min barnsliga oskuld och jag blev då ansvarig för min egen tro den ledde mig mot helvetet, tills jag en dag (kommer inte ihåg vilken), tog beslutet att Jesus var min grej. Räcker det?

 

Inte nog med det, man ska ju också fylla i vilket datum man blev doppad i Hugsvalaren. Jag har behövt över 30 år på mig för att fatta att jag inte har den blekaste aning om när jag blev frälst, hur ska jag då ha en aning om Hugsvalarens genomblötande av mig. Ska jag räkna det efter när det första av tecknen visade sig? En del menar att det sker när man blir frälst, andra att det inte är så noga bara man är det.

 

När jag blev rituellt doppad i vatten av en baptistpastor är lätttare, för det står det nog om i någon årsberättelse från början av 90-talet och det är ju alltid nått.

 

Min tanke är i alla fall att dessa två frågor borde vara examensprov efter att jag gått bibelskola och inte vara med bland intagningsfrågorna.

 

1. Svara på frågan när blev du frälst? (max 5000 ord)

2. Svara på frågan när blev du andedöpt? (max 3000 ord)

 

Jag måste nog gå bibelskola igen, för jag kan ju inte svaret. Fast jag blir nog inte antagen för jag kan inte svara på intagningsfrågorna. Jag kanske kan komma in på THS så att de gör en ärbar samfundskyrkan-teolog av mig istället. Studenterna på THS måste nog inte veta vilket datum de blev frälsta.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0