Låt oss rädda världen!! ojdå ingen vill visst bo här.

Jag är rädd för att vår närmiljö straffas av vårt tveksamma ”klimatprojekt”. Det som sticker ut tydligast för mig just nu, är EUs beslut att förbjuda vanliga klassiska glödlampor. De glödlampor du fortfarande kan köpa i din butik är de sista som kommer att säljas inom EU (med undantag för de speciallampor som undantagits förbudet, inom industri och nischområden) .  Vi är mitt i utfasningen och vill du ha dem hemma får du bunkra. När lagren är slut är det hejdå trevlig, fullspektrums ljusmiljö, hejdå simpla enkelhet, och istället hej undermåligt ljus, hej miljöfarligtkvicksilver hej lampor i tusen valmöjligheter men aldrig den jag söker.

 

Ljuset har aldrig varit så inne som nu. Massor av seriös och oseriös forskning och olika behandlingar finns nu om och med ljus. Men vi har precis fått ett EU beslut på att inom väldigt kort tid, skall vi leva våra liv i ett ”halvljus”. Ett ljus där allt ser konstigt ut och passar mer som stämningsskapare i skräckfilm eller när man gör högskoleprovet än att leva i. Lysrörens existens borde ju för tusan begränsas, inte lagstiftas som det enda möjliga.

 

 

Ljuskvalitén är dock en liten parentes, om man börjar titta närmare på lågernergilamporna. Det som jag ser som betydligt viktigare, är den lavinartade ökningen av mängden kvicksilver i vår natur, som kommer av beslutet. Var tredje lågernergilampa kastas i vanliga soporna och majoriteten av Sveriges befolkning har inte ens koll på att det är kvicksilver i lamporna. Var är den stora kampanjen med samhällsinformation om lågenergilampornas kvicksilverinnehåll? Det är ju bra med ”panta mera” kampanjen, men kvicksilver är som jag förstått det, lite värre än plastflaskor och metallburkar i naturen. För att göra det hela ännu värre, så innehåller även lamporna elektronikskrot med allsköns komponenter som måste tas omhand på en miljöstation.

 

När man tror att det inte kan bli värre kan vi ju alltid slänga in den där konspirationsteorin som ingen vill tro på, nämligen den om strålning. Enligt de senaste rönen från olika europiska forskare, behövs en säkerhetsmarginal till en lågenergilampa vara minst 30 cm annars kan man inte så noga veta hur det påverkar oss. Med lite högre magnetisk strålning vet vi att muskler och nerver tar allvarligskada, med det där mellanläget behöver mer forskning. Jag vet!! vi kan ju alltid lagstifta om att alla måste ha det i hemmet innan vi vet resultatet.

 

Denna ”klimathets” som vi ser just nu, kommer att pressa igenom många beslut som vi kommer att ångra senare, där vår närmiljö och vi som bor i den, kommer att få betala priset. ”Climatgate” har inte ens fått våra största klimatkämpar att ta en andningspaus. Man har momentum och vägrar se behovet av försiktighet och helhetsperspektiv. Nu ska världen räddas även om det är en värld ingen vill bo i.

 

Var finns de nyanserade rösterna, de som vill ha ett helhetsperspektiv? De finns där tillsammans med de forskare som fortfarande vill forska mer kring solen, istället för att lägga alla pengar på datorsimulationer av växthusgaser och skräckfilm om issmältning. Det är som att man anar under ytan att folk anser att ändamålen helgar medlen. Det är ok med lite skräck lite rädsla, det är ju ända sättet att få bortskämda västerlänningar ombord på båten. Demokratin är ju så förbannat långsam utan panik.

 

Vad är det man säger om vägen till helvetet...

 

Det finns dock ett litet ljus i detta ljusmörker det är en svensk uppfinning som vi får hoppas hittar ut på marknaden inom överskådligframtid, en ljuskälla med en kolbaserad teknink istället för kvicksilver. Fast vi vet förståss inget än, om den slutliga lampans ljusspektrum.

 

Clara hann förståss först med sitt läsvärda inlägg.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0